Gevolgen van vochtproblemen

De belangrijkste gevolgen van vochtproblemen samengevat:
1) Meer stoken; dus hogere energienota
2) Mogelijk schimmels, algen en/of mos in huis
3) Mogelijk ongedierte in huis
4) Schade aan constructie en/of fundering

De gevolgen van vochtproblemen in een woning is vaak veel groter dan men denkt. Van een hogere energierekening tot aan ongedierte in huis kunnen de problemen zich alleen maar opstapelen. Hieronder zijn de meest voorkomende gevolgen van vochtproblemen toegelicht:

1. Schimmels, algen en/of mos in huis

Heeft u last van schimmelvorming in uw woning? Het is een veel voorkomend probleem dat goed te bestrijden is. Te veel vocht in uw woning is vaak wel de grootste reden van het probleem zelf. Schimmels kunnen alleen groeien op vochtige plekken en kan ontstaan door vochtproblemen zoals opstijgend-, doorslaand- en condensatievocht.

Schimmelvorming is het gevolg van vochtproblemen in uw woning. Het is dan ook erg belangrijk om de ruimtes in de woning goed te ventileren om zo schone lucht te continueren. Daarnaast is het handig dat u de oorzaak van het vochtprobleem achterhaalt door bijvoorbeeld een vochtspecialist in te schakelen. De belangrijkste aandachtspunten bij schimmelvorming zijn; betere ventilatie in uw woning, bestrijden van condensatievocht, opstijgend vocht en doorslaand vocht in uw woning. Meer over schimmels in uw huis, badkamer, slaapkamer, aan het plafond en in de kelder leest u hier.

Bij aanwezigheid van algen en mossen in een woning kan men spreken over vochtschade. Deze organismen zijn vaak glibberig en zorgen voor een continuering van het vocht in de muur en zijn tevens een broedplaats voor andere organismen zoals bacteriƫn en insecten. De materialen die bij het bouwen worden gebruikt zetten zich met regelmaat uit en krimpen weer in (denk bijv. aan bijv. houten kozijnen). Dit kan voor scheurvorming zorgen, en water en waterdamp krijgt dan de kans om door de constructie naar binnen te dringen. Bij vorst kan het water weer uitzetten en worden de scheuren groter. Hierdoor kan vochtig metselwerk een uitstekende voedingsbron zijn voor algen en mossen. Meer over algen en mossen.

2. Hogere energierekening

Wat is er vervelender dan een hoge energiefactuur ontvangen terwijl u strikt let op uw energieverbruik? Juist, een lekkage! Een lekkage kan er namelijk voor zorgen dat de ruimte die voorheen snel warm werd, nu op die temperatuur veel kouder aanvoelt en daardoor meer gestookt moet worden om diezelfde warmte te kunnen behouden. Meer over een hogere energierekening bij vochtproblemen leest u hier.

3. Ongedierte in huis

Ongedierte in huis is heel vervelend. Ze bestaan in alle soorten en maten en de een is makkelijker te bestrijden dan de ander. U bestrijdt muizen met een muizenval en helpt het luchten van de woning tegen fruitvliegjes. En helpt een zakje lavendel tegen het verjagen van motten in de kledingkast. Voedsel is aantrekkelijk voor ongedierte. Het is raadzaam om eten goed op te bergen. Het dichten van naden en kieren is ook heel belangrijk. Op pagina ongedierte vindt u handige tips bij het bestrijden van ongedierte in huis.

4. Schade aan constructie en/of fundering

Vochtprobleem in huis kan nadelige gevolgen hebben op korte, maar ook op langere termijn. Denk aan een muffe geur dat in de woning hangt tot aan het ontstaan van schimmels op vochtige plekken. Vochtige plekken zijn namelijk een ideale voedingsbodem voor schimmelvorming. De schade kan groter worden naarmate het vochtprobleem niet wordt aangepakt. Meer over schade aan de woning leest u hier.

Wat kost vochtbestrijding?

Kom vandaag nog in contact met vochtbestrijders in uw regio en vergelijk het aanbod d.m.v. het aanvragen van offertes. Door de prijzen naast elkaar te leggen en te kiezen voor de beste deal kunt u besparen op uw opdracht.

Bespaar tot wel 30%!

Vergelijk offertes van vochtbestrijders