Condensatievocht

Tegenwoordig besparen nieuwe huiseigenaren volop op de energiefactuur doordat ze hun woning goed laten isoleren. Alleen wordt er een belangrijk detail over het hoofd gezien. Tegenover goede isolatie staat het goed laten ventileren van een woning om condensatievocht te voorkomen.

Wat is condensatievocht?

Condensatievocht is vocht dat zich afzet op muren met als gevolg schimmelplekken en vochtplekken op uw muren. Condensatievocht ontstaat door het vocht dat in de lucht binnen een woning vrijkomt door het koken, wassen en leven (mensen en dieren ademen constant vocht uit). Wanneer het vocht in de binnenruimte niet de mogelijkheid krijgt om de woning te verlaten door te goede isolatie (zonder goede ventilatie!), loopt u de kans op condensatievocht. Dit probleem wordt groter bij weinig luchten of gebrek aan een ventilatiesysteem van de ruimten in de woning. Dit vocht kan uw gezondheid en uw woning aantasten.

Wat zijn de gevolgen van condensatievocht?

Bij te hoge luchtvochtigheid treedt er een condensatie op, dat neerslaat op oppervlakten in huis die koud zijn qua temperatuur, zoals uw ramen of koude buitenmuren. Hierdoor treedt condensatie het meest op in ruimten als de keuken en badkamer. Wanneer er weinig mogelijkheden bestaan tot goede ventilatie van deze ruimten, is de kans op condensatie aanzienlijk.

Het laatste wat u in uw woning wil treffen zijn schimmels. Bij condensatievocht kunnen er schimmels groeien die u misschien in de eerste instantie niet ziet, wat wel schadelijk kan zijn voor uw gezondheid. U kunt condensatievocht ook herkennen aan de muffe geur dat ontstaat binnen een woning. Muffe geuren ontstaan bij vochtige en schimmelige plekken. Naast vocht- en schimmelplekken kan ook het verf- en pleisterwerk loskomen en zelfs het belang loslaten.

Hoe kunt u condensatievocht het beste tegengaan?

Het probleem moet aangepakt worden bij de oorzaak. Het belangrijkste is om goed te ventileren van de binnenruimtes van uw woning. Die zijn voornamelijk de badkamer en keuken waar er wordt gedoucht en gekookt. Maar ook luchten van andere ruimten is van groot belang, want zelfs door lichaamsvocht, huisdieren en planten kan condensatie ontstaan. Condensatievocht ontstaat sneller dan u denkt. Zie de onderstaand tabel:

Bron Omschrijving
Lichaamsvocht Bij de mens komt zo'n 1 tot 1,5 liter aan lichaamsvocht per dag vrij.
Douchen en de was drogen Douchen met warm water vormt in de badkamer overal condens waardoor de ruimte beslaat. Vaak ontstaat er op de vloer een vochtlaag.

Bij het op laten drogen van uw was in een woonruimte komt er tot meer dan 3 liter vocht vrij.
Koken Schimmelvorming door condens komt het snelst voor in de keuken omdat het koken van water voor bijvoorbeeld thee en aardappels, maar ook olie- en vetwalmen, op de wanden neerslaan en die een ideale voedingsbron voor schimmels zijn.
Kamerplanten Planten in een woonruimte kunnen ruim 1 liter per dag aan vocht afgeven.

Ventileren is het sleutelwoord als het gaat om condensatievocht. Er zijn twee simpele manieren:

  • Natuurlijke ventileren: Wanneer er voldoende verse lucht de ruimte binnenkomt, zal de luchtvochtigheid dalen en de muren zodoende uitdrogen. Daarna kunt u de schimmel definitief aanpakken. Natuurlijk ventileren houdt in dat u de woning regelmatig laat luchten door uw ramen voor een ruime tijd open te zetten. U kunt er ook voor kiezen om uw ruimte systematisch te voorzien van schone lucht. Hierbij kunt u gebruik maken van een mechanisch ventilatiesysteem.
  • Mechanisch ventileren: Ventilatiesystemen komt in verschillende soorten. U kunt kiezen voor een systeem dat zich richt op luchtverplaatsing of een systeem dat lucht opzuigt en verplaatst. Bij mechanisch ventileren ontstaat er gelijke verdeling qua temperatuur en wordt de lucht sneller droger. Hierdoor versnelt u het ventilatieproces en maakt condensatievocht geen kans.

Wat kost vochtbestrijding?

Kom vandaag nog in contact met vochtbestrijders in uw regio en vergelijk het aanbod d.m.v. het aanvragen van offertes. Door de prijzen naast elkaar te leggen en te kiezen voor de beste deal kunt u besparen op uw opdracht.

Bespaar tot wel 30%!

Vergelijk offertes van vochtbestrijders