De binnenklimaat in huis wordt bepaalt door de luchtvochtigheid. Luchtvochtigheid is onder te verdelen in twee begrippen; absolute en relatieve. Bij luchtvochtigheid in huis wordt altijd de relatieve luchtvochtigheid bedoeld. Dit betekent de hoeveelheid waterdamp die de lucht bevat ten opzichte van hoeveel vocht er maximaal in de lucht kan zitten. Twee onderdelen die hiermee samenhangen zijn temperatuur en luchtdruk. De ideale percentage bij relatieve luchtvochtigheid ligt tussen de 40 en 60 procent.
Absolute luchtvochtigheid is te meten aan de hand van aantal gram water per kubieke meter lucht, omdat hier temperatuur en luchtdruk niet worden meegeteld bij de hoeveelheid waterdamp in de lucht.
Bij te lage luchtvochtigheid krijgt men vaker last van geïrriteerde luchtwegen, droge ogen, barstjes in de lippen of zelfs huidklachten. Ook houten meubels kunnen last krijgen van barsten en scheuren in het hout, omdat deze door uitdroging geneigd is om te krimpen.
Bij een te hoge luchtvochtigheid wordt er een basis gelegd voor schimmelvorming. Schimmels groeien het liefst op vochtige plekken. Ook houten meubels, vloeren en kozijnen nemen het vocht op en zetten uit en kunnen zelfs beschimmelen. Men heeft het vaak warm bij hoge luchtvochtigheid, omdat ze via de lucht deze warmte niet kwijt kunnen. Let op; een hoge luchtvochtigheid is ook slecht voor uw portemonnee, omdat er meer gestookt moet worden om de vochtige lucht op te warmen.
U kunt de ideale luchtvochtigheid in uw woning meten met een zogenaamde hygrometer. Zoals een thermometer de temperatuur aangeeft, meet een hygrometer de luchtvochtigheid in uw woning. De relatieve luchtvochtigheid van de woning wordt aangegeven in procenten. Bij een waarde tussen 40 en 60 procent, heeft u een ideale luchtvochtigheid in uw woning. Mocht deze hoger of zelfs lager liggen, dan dient u uw woning te bevochtigen of juist de hoeveelheid vocht af te laten nemen.
Schone lucht in uw woning draagt bij aan uw gezondheid en zorgt voor een goede balans luchtvochtigheid. U kunt meer schone lucht krijgen op twee manieren; luchten of ventileren. Het verschil tussen luchten en ventileren ligt in de duur van de actie. Bij het luchten van een woning doet men voor even of een korte periode het raam open, terwijl bij ventileren 24 uur per dag de mechanische ventilatie aangezet kan worden. Het continueren van schone lucht is daardoor beter haalbaar bij ventileren. De nieuwbouw woningen zijn tegenwoordig heel goed geïsoleerd wat maakt dat er regelmatig geventileerd dient te worden in de woning om schone lucht binnen te krijgen.
Verder kan ventileren op twee manieren; natuurlijk of mechanisch. Bij natuurlijke ventilatie komt schone lucht de woning binnen door ventilatieroosters die zich in de kozijnen van de ramen bevinden. Bij mechanische ventilatie heeft u vaak een geïntegreerde apparaat in de woning die het vocht uit de lucht afzuigt en afvoert naar buiten. De ideale luchtvochtigheid kan daardoor beter gerealiseerd worden met een mechanische ventilator.
Als u vochtproblemen in uw woning hebt dan kan dit diverse oorzaken hebben. Echter waar begint u met het oplossen van dit probleem?
Wij hebben 5 oorzaken + de oplossingen voor u opgesomd.
Bekijk hier artikelen die vaak gelezen worden.
Vergelijk offertes van vochtbestrijders