Hydrofuge

Beton heeft aan het oppervlak poriën, ook als het beton nabewerking heeft gekregen. Deze poriën dienen als ideale openingen voor water om binnen te komen, waardoor het langer vochtig blijft. Helaas blijft er in deze poriën gemakkelijk vuil achter. Water is tegelijk ook de transporteur van vuil in en op het betonoppervlak.

Wat is hydrofuge?

Hydrofuge wordt ook het impregneren van de muren genoemd. Het is een techniek waarbij de vochthuishouding van het beton onder controle wordt gehouden. Hydrofuge bezit waterafstotende eigenschappen en vormt geen deklaag op het beton, maar nestelt in de poriën. Zo kunnen de poriën op het beton geen vocht opnemen. In tegenstelling tot een anti-graffitilaag is hydrofuge onzichtbaar en vult enkel de poriën. De behandelde buitenmuur zal na hydrofuge geen vocht meer opnemen, maar zal gewoon blijven ademen en op een natuurlijke wijze droog worden.

Wanneer hydrofuge toepassen?

Hydrofuge kunt u toepassen bij het voorkomen van doorslaand vocht. Hierdoor blijft de gevel schoon en trekt het geen vocht meer aan. Bij muren zonder een spouw kan heel snel vochtdoorslag optreden. Door het vocht die de buitenmuren opnemen kan het isolatiemateriaal die zich in de spouw bevindt, nat worden. Dit kan leiden tot een verminderde capaciteit van isolatie en hogere stookkosten. Door het hydrofoberen van de gevel blijft deze langer schoon, omdat er geen vochtopname via de muur meer zal plaatsen. Mossen en algen zullen hierdoor minder snel groeien aan de buitenmuur.

Hydrofoberen, hoe doet u dat?

Het is raadzaam om de gevel voor de behandeling te laten reinigen om een optimaal resultaat te kunnen boeken. Want door het vuil kan het aangebrachte vloeistof niet goed in de poriën van het gesteente trekken. Het hydrofoberende middel wordt, afhankelijk van het type hydrofugemiddel, met een blokkwast of een sproeier op de buitenmuur aangebracht. Het is verstandig om de deuren, ramen en kozijnen van tevoren af te plakken om vervuiling te voorkomen. Het hydrofugemiddel heeft ongeveer een dag nodig om volledig in te kunnen trekken in de gevel. Het zicht op de woning zal niet aangetast worden, omdat het hydrofugemiddel kleurloos is.

Wat zijn de voordelen van hydrofuge?

  • Minder kans op vocht in huis, zoals doorslaand vocht
  • Witte uitslag op de muur en salpertervorming wordt tegengegaan
  • Beschermt de muren tegen vervuiling
  • Beschermt de muren tegen doorslaand vocht
  • Na de behandeling behouden de muren hun thermisch isolatievermogen

Let op: wanneer niet doen!

Hydrofuge wordt ten strengste afgeraden op beschadigde vorstgevoelige tegels, omdat zowel de stenen als het voegwerk in goede conditie moeten zijn. Mocht het gevelwerk beschadigd zijn, dan dient eerst dit probleem verholpen te worden voordat u de muren laat behandelen met hydrofuge.

Wat kost vochtbestrijding?

Benader meerdere vochtbestrijders in uw regio en vraag tot 4 offertes op. Leg het aanbod naast elkaar en vind de beste vakman voor uw opdracht.

Deze dienst is gratis en vrijblijvend

Vind de beste vakman

Vergelijk offertes van vochtbestrijders