Waterdichting vloeren

Het hebben van een kelder kan heel handig zijn voor het opbergen van spullen of voedingswaren of zelfs dienen als wijnkelder. Ook kan het echter problemen met zich meebrengen, zoals bij een vochtprobleem in de kelder.

Hoe ontstaat een natte keldervloer?

Woningen met een kelder die voor de jaren '80 zijn gebouwd, kunnen last krijgen van opstijgend vocht. Het grondwater kan via de vloer of via de naden omhoogtrekken, waardoor er waterplasjes op de vloer van de kelder kunnen ontstaan. Het beste is daarom een oplossing te vinden voor opstijgend vocht. Gelukkig bestaan er diverse oplossingen die het grondwater tegen kunnen gaan.

Hoe kan een natte keldervloer aangepakt worden?

Het water op de vloer dient een weg te vinden naar buiten. De mogelijke oplossing wordt bepaald worden aan de hand van de ernst van het probleem. Bij sprake van veel water is het verstandig om een drainage te plaatsen. Voor de vloer kunt u een wand- en vloerdrainage toepassen:

- Vloerdrainage
Vloerdrainage wordt gekozen wanneer vocht onder hoge druk van het grondwater in de vloer van de kelder infiltreert. De keldervloer wordt voorzien van stroken met noppenfolie, die een speciale structuur heeft en daardoor het water via kanaaltjes naar een verzamelpunt kan leiden. Met een waterpomp die in de put is geplaatst, wordt het grondwater via een afvoerkanaal afgevoerd. Dit soort waterpompen zijn vaak voorzien van sensoren, waardoor het werk automatisch gedaan kan worden. De nieuwe vloer van beton kan bovenop de noppenfolie gelegd worden. De noppenfolie is zeer sterk waardoor het grondwater gewoon onder de nieuwe vloer afgevoerd kan worden. Zo blijft de nieuwe vloer droog en is het vochtprobleem vaak verholpen.

- Wanddrainage
Wanddrainage is een goede oplossing wanneer de wanden van een kelder in hoge mate geïnfiltreerd wordt door vocht. Net als bij wanddrainage worden ook hierbij de wanden van de kelder voorzien van een noppenmembraan (folie) en wordt de nieuwe wand voor het membraan aangebracht. Het water komt nu in het membraan terecht en via kanaaltjes wordt het naar het grondmembraan getransporteerd.

Vanwege dit proces wordt wanddrainage altijd in combinatie met vloerdrainage toegepast. Dit vanwege het vocht dat via de vloer afgevoerd moet worden. Deze aanpak wordt ook wel 'box-in-box systeem' genoemd, omdat zowel de vloer als de wanden worden vervangen door een nieuwe. Dankzij dit type drainage is uw kelder helemaal vernieuwd en bent u verholpen van vochtplekken op de vloer en muur.

Wat zijn de gevolgen bij uitstel?

Het is begrijpelijk dat men liever de aanpak van het water- en vochtprobleem wilt uitstellen, omwille van de hoge kosten. Het is ook niet een ruimte die u meteen in een woning ziet. Opgepast! Naast dat vochtproblemen in de woning, dus ook in de kelder, invloed hebben op het leefklimaat, kan tevens de constructie van de woning aangetast worden. Lees meer over de gevolgen op de pagina schade aan woningen. Het is daarom een absolute must om het probleem zo snel mogelijk te verhelpen.

Wat kost vochtbestrijding?

Benader meerdere vochtbestrijders in uw regio en vraag tot 4 offertes op. Leg het aanbod naast elkaar en vind de beste vakman voor uw opdracht.

Deze dienst is gratis en vrijblijvend

Vind de beste vakman

Vergelijk offertes van vochtbestrijders